Λεκές από κρασί ή μελάνι; Κανένα πρόβλημα! Οδηγός αφαίρεσης συνηθισμένων λεκέδων από τα λευκά είδη

Πως να καθαρίσετε τους λεκεδες από τα λευκα ειδη

Λεκές από κρασί ή μελάνι στα σεντόνια και τις πετσέτες;

Κανένα πρόβλημα! Ακόμα κι αν φαντάζει δύσκολος ένας λεκές από κρασί, μελάνι, γάλα ή κάτι άλλο στα σεντόνια, τις πετσέτες ή τα υπόλοιπα λευκά σας είδη, ο παρακάτω οδηγός που ετοιμάσαμε θα σας λύσει τα χέρια. Περιλαμβάνει χρήσιμες συμβουλές αναλόγως την προέλευση του λεκέ, πάντα με σεβασμό στη διατήρηση της ζωής των λευκών ειδών.

Σε κάθε περίπτωση ο οδηγός είναι συμβουλευτικός – πάντα να δοκιμάζετε πρώτα σε μια μικρή περιοχή και να έχετε υπόψιν ότι ορισμένες λύσεις είναι πιο κατάλληλες και επιτυχείς από άλλες, ανάλογα με τη σύνθεση και την ευαισθησία του υφάσματος.

Βερνίκι νυχιών

Περάστε το ύφασμα με ειδικό μη-λιπαρό υγρό αφαίρεσης βερνικιού νυχιών από το πίσω μέρος του υφάσματος. Μην χρησιμοποιείστε ασετόν. Κατόπιν πλύντε κανονικά.

Βερνίκι παπουτσιών

Τρίψτε με μια μπάρα σαπουνιού ή με καθαριστικό για γράσο. Στη συνέχεια ξεπλύνετε αμέσως, ώστε ν’αφαιρεθεί η χρωματιστή φάση του βερνικιού.

Γάλα / κρέμα γάλακτος

Μουλιάστε το ύφασμα σε ισχυρό διάλυμα βόρακα και στη συνέχεια πλύντε. Εάν ο λεκές έχει γίνει σε μάλλινο ύφασμα, μην το μουλιάσετε, αλλά περάστε το με σφουγγάρι με βόρακα. Κατόπιν πλύντε κανονικά.

Γρασίδι

Τρίψτε με οινόπνευμα, ξεπλύντε με ζεστό σαπουνόνερο και, αν είναι απαραίτητο, περάστε το ύφασμα με γλυκερίνη. Στη συνέχεια πλύντε κανονικά.

Γράσο

Οι δύσκολοι λεκέδες θα πρέπει να περνιούνται με υγρό απορρυπαντικό ή με καθαριστικό γράσου και κατοπον να πλένονται στη μέγιστη θερμοκρασία που συνιστάται για το ύφασμα.

Έμετος

Αφαιρέστε τα στερεά υπολείμματα και ξεπλύνετε καλά κάτω από το κρύο τρεχούμενο νερό. Μουλιάστε σε απορρυπαντικό και νερό και κατόπιν πλύντε κανονικά.

Καφές / Σοκολάτα

Μουλιάστε το ύφασμα ή πλύντε το το συντομότερο δυνατό για να είναι σίγουρο ότι η κηλίδα θα αφαιρεθεί εντελώς. Οι δύσκολοι λεκέδες μπορούν να καθαριστούν με 20 όγκο οξυζενέ, αραιωμένο 1 μέρος σε 9 με ζεστό νερό. Κατόπιν πλένετε κανονικά.

Κάψιμο

Αν υπάρχουν ελαφρά σημάδια καψίματος, τρίψτε αμέσως κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό και αφήστε το ύφασμα να μουλιάσει το σε ζεστό διάλυμα βόρακα. Ξεπλύνετε καλά και πλύντε το κανονικά. Ωστόσο, εάν οι ίνες του υφάσματος έχουν καταστραφεί, δεν υπάρχει καμία λύση.

Κερί

Ξύστε όσο κερί μπορείτε από την επιφάνεια του υφάσματος. Κατόπιν τοποθετήστε πάνω και κάτω από την επιφάνεια στυπόχαρτο και σιδερώστε πάνω από το χαρτί έτσι ώστε να υπάρχει πάντα καθαρό χαρτί για να απορροφήσει το κερί. Ταμπονάρετε με κάποιο υγρό που διαλύει τα λίπη για να αφαιρέσετε εντελώς το σημάδι. Πλύνετε σύμφωνα με τις οδηγίες περιποίησης του υφάσματος.

Κόλλα

Χρησιμοποιήστε βερνίκι νυχιών ή ασετόν.

Κραγιόν

Περάστε τους λεκέδες με σφουγγάρι με οινόπνευμα. Στη συνέχεια πλύντε κανονικά.

Κρασί

Σε περίπτωση που ο λεκές έχει γίνει σε χαλί ή μοκέτα και είναι ακόμη νωπός, αρχικά ρίξτε πάνω από τον λεκέ αλάτι ή ζάχαρη για να απορροφήσει τμήμα του κρασιού. Περάστε ένα σφουγγάρι πάνω από τον λεκέ για να πάρετε την περίσσεια και στη συνέχεια καλύψτε τον με ζεστό νερό με απορρυπαντικό. Στη συνέχεια ξεπλύνετε με χλυαρό νερό και πλύντε κανονικά.

Μακιγιάζ

Σκουπίστε αμέσως τους λεκέδες. Στη συνέχεια, μουλιάστε το ύφασμα για 5 λεπτά σε ασθενές διάλυμα αμμωνίας (10ml αμμωνίας για κάθε λίτρο νερού). Ξεπλύντε καλά και πλύντε κανονικά.

Μαρμελάδα

Οι νωποί λεκέδες συνήθως φεύγουν αν απλά ξεπλυθούν. Για να αφαιρέσετε λεκέδες που έχουν ξεραθεί, μουλιάστε τους σε διάλυμα βόρακα ή σε απορρυπαντικό διαλυμένο με νερό και στη συνέχεια πλύντε κανονικά.

Μάσκαρα

Μουλιάστε σε ισχυρό απορρυπαντικό διαλυμένο με λίγο νερό και στη συνέχεια πλύντε.

Μπύρα

Περάστε το με ένα σφουγγάρι με λευκό ξύδι και ζεστό νερό. Κατόπιν ξεπλύντε και πλύντε σε μια βιολογική σκόνη.

Ούρα

Ξεπλύνετε με κρύο νερό και στη συνέχεια πλύντε με απορρυπαντικό. Για πιο επίμονους λεκέδες, περάστε την περιοχή με αμμωνία και κατόπιν, αν υπάρχουν υπολείμματα λεκέ, με οξυζενέ. Τέλος, πλύντε κανονικά.

Πίσσα

Τρίψτε το ύφασμα με μια βούρτσα ή ένα σφουγγάρι ώστε να αφαιρέστε όσο το δυνατόν περισσότερη πίσσα. Κατόπιν μαλακώστε την πίσσα με λίγη γλυκερίνη. Προσθέστε υγρό απορρυπαντικό και τρίψτε αρκετά μέχρι ν’ αρχίσει να διαλύεται ο λεκές. Ξεπλύνετε με ζεστό νερό και πλύντε αμέσως.

Σκουριά / Σίδερο / Μούχλα

Τρίψτε λεμόνι και αλάτι στο σημάδι. Αφήστε το για μια ώρα και στη συνέχεια πλύνετε.

Στυλό

Περάστε το με ένα σφουγγάρι με λίγο αλκοολούχο ποτό πριν το πλύσιμο.

Τσίχλα

Τοποθετείστε το ύφασμα στο ψυγείο σε μια πλαστική σακούλα ώστε να σκληρύνει η τσίχλα και να μπορείτε να τη σπάσετε και να την απομακρύνετε. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε ένα διαλύτη λίπους για να αφαιρέσετε και όποια σημάδια έχουν μείνει και πλύνετε κανονικά.

Φρούτα

Ξεπλύντε αμέσως με κρύο νερό. Ξεραμένοι λεκέδες από φρούτα μπορούν να μαλακώσουν πριν το πλύσιμο με διάλυμα γλυκερίνης και ζεστού νερού σε ίσα μέρη.